Borut Retelj - Osebna izkaznica

Sem trener za teka na srednje in dolge proge. S tekom sem se začel ukvarjati v jeseni leta 1984.

OSEBNA IZKAZNICA
Borut Retelj
Sem trener za teka na srednje in dolge proge. Začel sem leta 1984, nastopil sem na prvem občinskem prvenstvu v krosu 9. oktobra, kjer sem zasedel 11. mesto. Moj prvi trener je bil Ivan Škedelj Močivnik, kasneje sem prestopil k Mariu Mohoroviču, in nato sem treniral pri Janezu Penciju.

Leta 1988 sem zaradi nezadovoljstva z rezultati začel tudi sam trenirati tekače. Začel sem na osnovni šoli Bršljin, kjer sem vzpostavil atletski krožek. Moja prva tekmovalca sta bila Milan Blagojevič in Igor Kovač. V letu 1989 sem zaradi služenja vojaškega roka prekinil s treningi in nadaljeval leta 1990.

OSEBNA-IZKAZNICAOSEBNA-IZKAZNICA


OSEBNA IZKAZNICA


Sem trener za teka na srednje in dolge proge. S tekom sem se začel ukvarjati v jeseni leta 1984, ko sem 9.10. nastopil tudi na svoji prvi tekmi (občinsko prvenstvo v krosu), ker sem zasedel 11.mesto. Začel sem trenirati pri trenerju Ivanu Škedlju Močivniku, ki me je vpeljal v moje prve tekaške korake. Kasneje sem prestopil k drugemu trenerju Mariu Mohoroviču in po enem letu, ko je začasno prenehal s treniranjem, sem treniral še Janezu Penci.

V letu 1988 pa sem tudi zaradi nezadovoljstva z mojimi rezultati začel tudi sam trenirati tekače. Najprej sem začel na osnovni šoli Bršljin, kjer sem začel z atletskim krožkom. Tako sta bila moja prva resna tekmovalca Milan Blagojevič in Igor Kovač. V letu 1989 sem zaradi služenja vojaškega prekinil z delom in ga nadaljeval v letu 1990.

Ob lastnem treniranju sem pridobival še druge tekmovalce in jih treniral. V letu 1993 je pri meni začela trenirati večja skupina tekačev med katerimi je bil tudi Aleš Tomič, ki je kasneje dosegel odlične rezultate in postavil kar 4 državne rekorde. Na 1500m med člani je še vedno v njegovi lasti – 3’ 39’’ 29.

Leta 1995 sem nastopil tudi na 1. Svetovnih vojaških igrah v Rimu in v disciplini maratom osvojil 30.mesto (med 54 udeleženci) ter v peklenski vročini nad 30C tekel 2h 40’ 07’’.

TEKTEK

Leta 1996 sem zaključil z aktivnim treniranjem in se posvetil trenerskemu delu. Moj zadnji nastop je bil v teku na 10.000m na Prvenstvu Slovenije, kjer sem tekel 32’’ 58.

V sklopu vojaške službe sem nekaj časa še treniral vojaški karate, orientacijski tek in poizkusil sem se tudi v triatlonu (na tekmi).

karatekarate

Na svoji trenerski poti pa sem v letih 1997 in 1998 treniral še dirkališčne kolesarje in zaradi oviranja nekaterih novomeških kolesarskih funkcionarjev to tudi prenehal.

DIRKALIŠČNO-KOLESARSTVODIRKALIŠČNO-KOLESARSTVO

govor-vojskigovor-vojski

Leta 1997 sem zaradi mojih naprednejših idej o treniranju in omogočanju pogojev za najboljše tekmovalce (Aleš Tomič) moral zapustiti takratni atletski klub. Naslednjo sezono so klub zapustili tudi vsi moji tekmovalci. Tako smo ustanovili Atletski klub Portovald, kjer so moji tekači dosegali izjemne rezultate. Nastopili smo na Evropskem prvenstvu na prostem, Evropskem in Svetovnem prvenstvu v krosu. Leta 2000 so zmagali v štafetnem teku 4x 1500m v Parizu – Evropski pokal. Leta 2002 smo osvojili 3.mesto v skupnem seštevku Atletskega pokala Slovenije, kjer štejejo vse discipline, mi pa smo nastopali samo v tekaških disciplinah. Osvojili številne naslove državnih prvakov na stezi in krosih v vseh kategorijah in tudi nastopali za državno reprezentanco.

V letih 2000 in 2001 sem z mojimi sodelavci iz kluba organiziral tudi dva tekaška posveta, kjer sem želel združiti znanje in tekaško stroko. Zaradi neodobravanja in metanja polen pod noge takratnega direktorja Atletske zveze Slovenija Borisa Mikuža smo prenehali z organizacijo.
V zimi 2009 sem treniral tudi vojaške peterobojce in si nabral kar nekaj dobrih izkušenj.

Prvi-tekaški-posvetPrvi-tekaški-posvet

V letih 2007 in 2010 sem treniral triatlonce med katerimi je bil tudi Jaroslav Kovačič, ki je treniral discipline olimpik (1500m plavanja, 40km kolesarjenja in 10km teka). Jaroslav je izjemno hitro napredoval v teku in postal tudi državni prvak in zelo uspešno nastopil na Evropskem prvenstvu v triatlonu – 34. mesto.

Prvi-tekmovalec-Kovač-IgorPrvi-tekmovalec-Kovač-Igor

V letih od 2010 in 2017 sem treniral raftarje iz Straže. Podal sem se v šport, ki ni imel veliko povezav s tekom. Kljub vsemu smo že od prvega svetovnega prvenstva v Kostariki 2011 prinašali medalje. Najupešnejše leto je bilo 2016, kjer so moji tekmovalci zmagali v kategoriji U23 in med člani. Rezime mojega delovanja v raftarski druščini je 43 medalj iz evropskih in svetovnih prvenstev od U19 do članov. Zmagali smo tudi na številnih evropskih pokalih.

Strah-in-trepet-tekaške-konkurenceStrah-in-trepet-tekaške-konkurence

V času treniranja raftarjev sem pričel prakticirati tudi z vizualizacijo pred najpomembnejšimi tekmovanji. Izvajal sem prihološko pripravo, ki nam je prinašala odlične rezultate. Pri raftarjih sem se tudi zelo veliko naučil in svoje izkušnje začel prenašati tudi na tekače, ki jih treniram sedaj.

Triatlonska-karieraTriatlonska-kariera

Leta 2017 sem se vrnil v tekaške vode in ponovno začel trenirati tekače v Atletskem klubu Krka Novo mesto. V tem obdobju so moji tekači osvojili že več kot 100 medalj na državnih prvenstvih, popravili en državni rekord za U16 in redno nastopali za državno reprezentanco.

vojaski-govorvojaski-govor

Najboljše dosežke v tem času so dosegli Ingrid Železnik – državna prvakinja med članicami leta 2020 in popravila je tudi klubski rekord. Lovro Šimec, je osvojil že 6 naslovov državnega prvaka in se tudi hitro bliža normi za Evropsko prvenstvo, kjer mu manjka samo se 8 desetink sekunde. Tjaž Djaip Bartol je postal državni prvak na 1000m med U16 in postal lastnik novega državnega rekorda na 3000m v dvorani za U16. Nina Pečnik je specialistka za daljše proge. Naslove državne prvakinje je osvojila že 4 krat in sicer na 3000m za U16 in U18, na 5000m na U18 in 10km v cestnem teku.

Popravila je tudi en klubski rekord. V letu 2021 pa se je prebudil Jošt Žnidaršič, ki se je po številnih poškodbah vrnil še močnejši in v kategoriji mlajši člani osvojil dva naslova državnega prvaka na 5.000m in 10.000m ter še tri medalje, tudi bronasta na APS med člani na 3.000m. 4 medalje je osvojil tudi Matjaž Pregrat, ki je tudi kapetan ekipe, ko sem odsoten.


Delite stran borut-retelj.reb.si - OSEBNA IZKAZNICA na socialnem omrežju

Družabna omrežja ki nam omogočajo, da objavljamo podatke o strani borut-retelj.reb.si - OSEBNA IZKAZNICA, in s tem sporočamo drugim, kaj borut-retelj.reb.si ponuja.. Povezovanje z ljudmi, ki nam sledijo in nas spremljajo na socialnih omrežjih na omogoča, da z njimi gradimo poseben odnos. Predvsem pri objavljanju in deljenju vsebine ali objav.


OSEBNA IZKAZNICA - Borut Retelj - Osebna izkaznica

borut-retelj.reb.si

borut-retelj.reb.si uporablja piškotke za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Zaprite okno in se z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Sprejemam